dijous, 2 de juny del 2011

ELS “INPUTS” I ELS “OUTPUTS” DE L’ÉSSER HUMÀ

Quedo atònit quan comprovo que fins i tot els més oberts científics del sistema actual, avançant moltíssim com estan avançant, obliden un punt subjacent i anterior a les seves classificacions. Segueixen estudiant l’ésser humà exclusivament en els seus “inputs”. Segueixen estudiant l’ésser humà des del com reacciona en front diversos estímuls provinents de fora. Per això podem dir que estudien exclusivament els seus “inputs”.

En això una cosa està claríssima: l’ésser humà, en viure en el mateix hàbitat que els altres mamífers, comparteix des del principi dels temps els mateixos estímuls externs que ells. Així que l’explicació sobre les cultures humanes i l’accelerada diferenciació seva respecte a les altres espècies animals, no pot provenir de cap manera dels seus “inputs”, sinó que les respostes estan estrictament relacionades amb els seus “outputs”. Des de l’origen de quan el podem començar a anomenar com a ésser humà, aquest treu de sí respostes, iniciatives i intencions que van més enllà del simple reflex de l’estímul rebut. Respon més enllà d’aquest i malgrat aquest.

¿Quan es començarà a estudiar oficialment com és que crea l’ésser humà?, ¿com és que en la Història se’n surt de totes?, ¿com és que acaba resultant indomable davant qualsevol intent de dominació?, ¿què és realment un poema, un mite i una obra musical?, ¿què hi ha de la connexió en l’ésser humà entre quan somnia i quan està despert?, ¿què fa un místic?, ¿què fa un científic i tota bona persona quan s’entossudeix en treballar per a superar el dolor i el sofriment?, ¿a què dóna resposta tot això?

¿Serà que la veracitat d’aquestes respostes només interessa a aquells que no pretenen manipular res?

Si és així, tot apunta a reforçar-nos la confiança en que la successió de cultures i civilitzacions, la successió de sistemes, té una lògica evolutiva clara en la direcció del bon coneixement i el desemmascarament dels falsejaments. Per això està desmoronant-se l’actual sistema i ressona en milions de joves i no tan joves actuals, un més ampli coneixement i una crítica a les darreres estratagemes del falsejament, cada vegada més resolts a aixecar un nou sistema amb l’ésser humà com a valor central i la noviolència com a metodologia d’acció. Aquest és el nou humanisme no falsejat.

---------------------------
(en castellano)

LOS “INPUTS” Y LOS “OUTPUTS” DEL SER HUMANO

Quedo atónito cuando compruebo que incluso los más abiertos científicos del sistema actual, avanzando muchísimo como están avanzando, olvidan un punto subyacente y anterior a sus clasificaciones. Siguen estudiando al ser humano exclusivamente en sus “inputs”. Siguen estudiando al ser humano desde el cómo reacciona ante diversos estímulos provenientes de afuera. Por ello podemos decir que estudian exclusivamente sus “inputs”.

En esto una cosa está clarísima: el ser humano, al vivir en el mismo hábitat que los otros mamíferos, comparte desde el principio de los tiempos los mismos estímulos externos que ellos. Así que la explicación sobre las culturas humanas y su acelerada diferenciación respecto a las otras especies animales, no puede provenir de ninguna manera de sus “inputs”, sino que las respuestas están estrictamente relacionadas con sus “outputs”. Desde el origen de cuando podemos comenzar a nombrarlo como ser humano, este saca de sí respuestas, iniciativas e intenciones que van más allá del simple reflejo del estímulo recibido. Responde más allá de este y a pesar de este.

¿Cuándo se comenzará a estudiar oficialmente cómo es que crea el ser humano?, ¿cómo es que en la Historia siempre sale adelante?, ¿cómo es que acaba resultando indomable ante cualquier intento de dominación?, ¿qué es realmente un poema, un mito y una obra musical?, ¿qué hay de la conexión en el ser humano entre cuando sueña y cuando está despierto?, ¿qué hace un místico?, ¿qué hace un científico y toda buena persona cuando se empeña en trabajar para superar el dolor y el sufrimiento?, ¿a qué da respuesta todo esto?

¿Será que la veracidad de estas respuestas sólo interesa a aquellos que no pretenden manipular nada?

Si es así, todo apunta a reforzarnos la confianza en que la sucesión de culturas y civilizaciones, la sucesión de sistemas, tiene una lógica evolutiva clara en la dirección del buen conocimiento y el desenmascaramiento de los falseamientos. Por eso está desmoronándose el actual sistema y resuena en millones de jóvenes y no tan jóvenes actuales, un más amplio conocimiento y una crítica a las últimas estratagemas del falseamiento, cada vez más resueltos a levantar un nuevo sistema con el ser humano como valor central y la noviolencia como metodología de acción. Este es el nuevo humanismo no falseado.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

ESTA CLAR QUE ELS SISTEMES ACTUALS JA NO FUNCIONEN. ESTEM EN UN TEMPS DE CAMBI DE VALORS I DE MÉTODES QUE TENEN QUE DONAR PAS A IDEES NOVES MES HUMANES I PACIFISTES. SI AIXO ES LA IDEA BÁSICA DEL HUMANISME, ESTIC D'ACORD.
MARGA

Xavier Batllés ha dit...

És clar, Marga, d'una manera molt ampla, així és. Ara la qüestió és anar-ho concretant en tot, fent efectiu el canvi cap a la noviolència i la llibertat en tots els camps, perquè sinó, d'una manera ampla i vaga com es creu entendre avui l'humanisme històric, qualsevol diu ser humanista, fins en Rajoy... :-)